3-5

Previous Next

Five o'clock

Potrzebne:

czajnik do zagotowania wody, czarna herbata do zaparzenia, czajniczek na zaparzoną herbatę, filiżanki, kubki lub szklanki, łyżeczki, ew. cukier, miód, mleko, cytryna, imbir, cynamon, goździki, słodkie przekąski

Five o’clock to angielska tradycja picia herbatki popołudniowej o godzinie 17. Została zapoczątkowana w XIX wieku przez księżnę Annę z Bedford – damę dworu królowej Anglii. Księżna Anna, nie mogąc wytrzymać z głodu od obiadu do kolacji, zapoczątkowała tradycję popołudniowej herbatki, do której często podawane były słodkie przekąski. W ten sposób Anglicy zyskali pretekst do przerwy i miłego spędzania wspólnie czasu przy herbacie.

Na wzór Anglików w piątkowe popołudnie, po całym tygodniu szkoły i pracy, możemy razem z całą rodziną wypić herbatę. Żeby stworzyć odpowiedni nastrój, przygotujmy komplet jednakowych filiżanek czy kubków do herbaty. Często każdy z nas ma swój ulubiony kubek – możemy przygotować herbatę w takich kubkach.

Herbatę sypaną należy najpierw zaparzyć w specjalnym czajniczku – sypiemy herbatę do czajniczka i zalewamy wrzątkiem. Jeśli ktoś lubi, przed zalaniem można dodać aromatyczne przyprawy, takie jak imbir, cynamon czy goździki. Dodają one walorów smakowych i są korzystne dla zdrowia – przede wszystkim mocniej rozgrzewają organizm, co jest potrzebne w zimne dni. Po zaparzeniu herbaty rozlewamy ją do kubków lub filiżanek i ewentualnie dolewamy gorącej wody. Każdy może według własnego uznania posłodzić napar miodem lub cukrem, dołożyć cytrynę lub dolać mleka.

Oprócz herbaty przygotowujemy różne smakołyki na stół: ciasto, ciasteczka, inne słodkie przekąski. Teraz możemy wspólnie celebrować picie herbaty i porozmawiać o różnych sprawach mijającego tygodnia, powspominać albo nawet pograć w gry planszowe.

Wszystkie prawa zastrzeżone 2017© zabawyzdzieckiem.pl