Potrzebne:
miejsce na ognisko, drewno na opał, dobry nóż, zapałki
Ognisko samo w sobie jest ogromną atrakcją. Ogień jest niebezpiecznym żywiołem, którego zachowanie mamy okazję poobserwować przy ognisku, rozpalając ogień, utrzymując go i gasząc. Widzimy płomienie, żar, odczuwamy dym i gorąco w pobliżu ogniska, słyszymy trzask palących się patyków i syk ognia.
Nad ogniem można upiec sobie posiłek: tradycyjne kiełbaski, chleb lub jabłko, albo warzywa czy nawet banana. W żarze upieczemy ziemniaki. Przy ognisku można wspólnie śpiewać, tańczyć, opowiadać historie, bajki. Takie ognisko można zorganizować na zakończenie wycieczki, rajdu, na wyjazdach wakacyjnych czy na imprezach okolicznościowych.
Podczas ogniska należy zwracać uwagę na bezpieczeństwo, zwłaszcza dzieci – dobrze jest ustalić bezpieczną odległość od ogniska oraz zasady zachowania się przy nim. Poza tym należy wiedzieć, że nie wolno wszędzie rozpalać ogniska, aby nie stwarzać zagrożenia pożarowego (grozi nam też kara grzywny), oraz wiedzieć, w jaki sposób bezpiecznie rozpalić i zgasić ognisko.
Na terenach leśnych, śródleśnych oraz w odległości do 100 metrów od granicy lasu nie wolno rozpalać ognisk. Można to zrobić w miejscach wyznaczonych do tego przez leśniczego lub właściciela lasu bądź terenu. Można rozpalić ognisko we własnym ogrodzie lub działce. Nie wolno palić śmieci, odpadów roślinnych, trawy, liści, gałęzi. Należy używać drewna opałowego przeznaczonego do kominków lub od leśniczego.
Teren na ognisko należy odpowiednio przygotować. Obszar wokół miejsca na ognisko trzeba oczyścić z wszystkich łatwopalnych rzeczy. Nad ogniskiem nie mogą zwisać gałęzie drzew, gdyż wiatr może unieść tlący się popiół i może dojść do pożaru. Następnie przygotowujemy palenisko. Wystarczy miejsce o średnicy jednego kroku. Palenisko otaczamy kamieniami lub wałem ziemnym. Powinniśmy przygotować wiadro z wodą do gaszenia ognia.
Ważnym krokiem jest przygotowanie drewna na opał. Jako rozpałka najlepiej sprawdzą się suche liście, sucha trawa, suche igły, kora z powalonych drzew czy wióry drzewne. Jako chrust sprawdzą się małe, suche gałęzie. Potrzebny jest on nam by osiągnąć odpowiednią temperaturę potrzebną do utrzymania ognia. Większe kawałki drewna, grube gałęzie jako polana są potrzebne do utrzymania ognia.
Przygotowane drewno na opał trzeba odpowiednio ułożyć na palenisku. Na samym środku układamy rozpałkę, nad nią chrust, a na wierzchu grubsze gałęzie ułożone w stożek. Żeby rozpalić ognisko, trzeba się ustawić tak, by być zwróconym twarzą do ognia, a plecami do wiatru. Kiedy rozpałka zajmie się ogniem, należy go pilnować i dokładać rozpałki aż do momentu, gdy ogniem zajmie się chrust. Gdy utworzy się warstwa żaru, można dokładać polana Nigdy nie należy zostawiać ogniska bez nadzoru osoby dorosłej.
Ważne jest prawidłowe gaszenie ogniska. Nie wystarczy czekać, aż wszystko się wypali – tlący się żar długo utrzymuje się pod warstwą popiołu. Jeśli chcemy opuścić miejsce ogniska, należy dokładnie ugasić także żar. Rozgarniamy go na szerokość paleniska i polewamy wodą z wiadra, zaczynając od zewnątrz. Mieszamy palenisko kijem i powtarzamy proces polewania wodą, aż wszystko będzie mokre. Upewniamy się, że ognisko jest całkowicie ugaszone.